Är linne ett miljömässigt hållbart material?

Is linen sustainable?

Linne har använts i tusentals år, och idag är det fortfarande ett viktigt tyg i många kulturer runt om i världen. Det är också ett av de mest hållbara materialen som finns, eftersom det växer utan bekämpningsmedel eller herbicider.

Det är ett lyxigt tyg som är bra att ha på sommaren eller året runt i sängen.

Det korta svaret är Ja, linne är hållbart med ett hållbarhetspoäng på 9/10, t.ex. mycket miljövänlig.

Fördelarna med linne

Linne är ett av de mest biologiskt nedbrytbara tygerna som finns. Den är stark, naturligt tålig mot mal, och när den är obehandlad (dvs inte färgad) är den helt biologiskt nedbrytbar. Den tål höga temperaturer – vilket gör den perfekt för varmt väder. När den utsätts för fukt gör den det utan att hålla kvar bakterier. En intressant egenskap är att den blir starkare när den är blöt och även mjukare ju mer den används och tvättas. Det blir helt enkelt bättre för varje år som går. Det är därför linne kan användas av generationer.

Linplantan

Linne tillverkas av linväxten. Historiskt sett användes varje del av linplantan för att skapa olika produkter. Med andra ord, ingenting var bortkastat. Växten kan växa under dåliga förhållanden och använder mycket mindre vatten än bomull när den växer. Enligt European Confederation of Linen and Hemp, så "Använder en linneskjorta 6,4 liter vatten under hela sin livscykel " jämfört med 2 700 liter för en bomullsskjorta.

Varför är linne hållbart?

1. En naturlig fiber baserad på lin

De flesta tyger vi använder idag är antingen konstgjorda eller mycket kemiskt intensiva att tillverka. Linplantan å andra sidan växer utan behov av konstgödsel eller bekämpningsmedel. Därför är det en förnybar resurs, snabbt växande och utan att skada miljön.

2. Linne sänker koldioxiden i atmosfären 

Lin kan ta bort 3,7 ton CO2 från atmosfären per hektar odlad mark. Detta tar bort cirka 250 000 ton CO2 varje år tack vare lin som odlas i Europa.

Linen lowers the carbon footprint - lägre koldioxid med linne

3. Lin kräver mindre vatten än bomull

Bomull är en mycket törstig växt. Detta kan vara katastrofalt för lokalbefolkningen som odlar bomull, vilket ofta leder till torka och katastrofal förstörelse av livsmiljöer. Som jämförelse räcker naturlig nederbörd vanligtvis för att bevattna linplantor som odlas i Europa. Att odla lin och väva det till linne är faktiskt den minst vatten- och energiintensiva delen av linneprodukternas livscykel.

4. Lin kan odlas utan konstgödsel eller bekämpningsmedel

Lin trivs i det tempererade klimatet i Västeuropa och kräver få gödningsmedel eller bekämpningsmedel för att odlas. Hur imponerande det än låter, så kommer lin ofta nära den ekologiska standarden utan att ens försöka. Detta kan jämföras med bomull, som är en av de mest kemiskt intensiva grödorna på planeten.

5. Lin kan odlas och produceras lokalt

85 % av världens lin odlas i Europa. Om du är europe behöver tyget inte resa halvvägs runt jorden för att komma in i ditt hem. Kortare frakter och transporter gör att linne släpper ut betydligt mindre CO2-utsläpp.

Dock ett stort varningens ord. Frankrike, Europas största odlare av lin, exporterade 77 % av sin linskörd 2019 för bearbetning i Kina. Merparten av detta såldes till utvecklingsländer, men det är fortfarande värt att känna till ursprunget till dina linnefiber. Även om det inte alltid är möjligt, försök att köpa europeiska fibrer av högsta kvalitet gjorda och bearbetade lokalt.

6. Inget avfall lämnas

En viktig anledning till att linne är ett hållbart tyg är att hela linplantan kan vävas till en fiber, vilket gör att nästan inget avfall blir över från spinning- och vävprocessen. Om den bearbetas organiskt utan kemikalier eller intensiva färgämnen, så undviker man dessutom vattenföroreningar.


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.